Syropek babci Asi
-
Sprzęt mąż
-
Aktywność Taniec
Tak się o tym ryneczku rozpisałam, że pomyślałam o marchewce. To przepyszne warzywo nie dość, że urozmaica naszą dietę, dostarcza witamin, to na dodatek ma właściwości lecznicze. Pomaga w oczyszczeniu dróg oddechowych z flegmy. Syrop z dodatkiem imbiru pomaga w przewlekłym kaszlu nie tylko dzieciom ale i dorosłym. A smakuje... jak bobofrut dla dorosłych.:)
Składniki
3 duże marchewki
korzeń imbiru ok. 5-6 cm
1 cytryna
miód 3-6 łyżek
Marchewka i imbir muszą być świeże, soczyste, a cytryna taka, z której da się wycisnąć dużo soku.
Przygotowanie
Obraną marchew kroję w talarki i gotuję w niewielkiej ilości wody. Ma się ugotować, ale nie na papkę. Imbir kroję wzdłuż. Obie połówki trę na tarce o drobnych oczkach w ten sposób, że na koniec zostaje tylko skórka. Skórkę oczywiście wyrzucam. Potem przeciskam przez sitko. Im świeższy imbir, tym więcej soku dla nas. Ugotowaną marchewkę miksuję. Dodaję sok z imbiru, sok z cytryny i miód. Jeśli mam miód w postaci stałej, dodaję do ciepłej pulpy marchewkowej, ma szansę szybko się rozpuścić. Nie gotujemy!
Cytrynę wyciskam na szklanym wyciskaczu. Miodu dodajcie tyle, ile lubicie. Moja rodzina uwielbia słodkie, więc miodu nie żałuję i cytryny też nie, czasami nawet daję dwie. Imbir piecze w dziób, dlatego można porcję syropu rozmieszać z wodą, ale tylko tę do podania. A dawkowanie? Hmm... tak lubimy ten syrop, że jemy łyżeczkę co godzinę. Najfajniejsze jest to, że pomaga! Serio. Jest przepyszny i szybko niesie ulgę w przeziębieniu. Jedna uwaga: syrop jest świetny dla maluchów, mimo piekącego smaku. Jednak z uwagi na miód, którego nie wolno dawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia, syrop lepiej nada się dla dzieci w wieku przedszkolnym. Pełnoletni rowerzyści mogą leczyć się nim bez obaw.:)
Zdrówka i smacznego!
Kategoria Penelopa gotuje